Fatüzelés

A fatüzelés számos előnye mellett jelentős hátránya a levegőterhelése. Megfelelő technikával azonban ezek csökkenthetők – és még pénzt is takaríthatunk meg velük!

Ebben segít az Osztravai Műszaki Egyetem által megalkotott figura, Smokeman, aki tízparancsolatba összegyűjtve mutatja be a legfontosabb tüzelési irányelveket:

  1. Fűts úgy, ahogy szeretnéd, hogy a szomszédod fűtsön!
  1. Legalább egy, ideális esetben két éve száradó tűzifát használsz!

Nagy jelentősége van annak: 

  • mennyi ideig szárítod a tűzifát: szárazabb fa nagyobb fűtőérték
  • honnan szerzed be a tűzifát: ehhez készített a NéBIH egy útmutatót
  • hogyan tárolod: A száradás elősegítése érdekében felülről takard le a tűzifahalmot, így védd a csapadéktól, de oldalt hagyni szellőzni.
  1. Ne égess szemetet!!!
  1. Úgy állítsd be a szabályozó zsalukat, hogy elég levegő jusson a tüzelőanyaghoz, de ne fojtsa el a tüzet!

A minél tökéletesebb égéshez megfelelő mennyiségű levegőre van szükség. Ha kevesebb oxigén áll rendelkezésre az égéshez, csökken a hatásfok. 

  1. Régi kazánnál adj gyakrabban kevesebb tűzifát, automata és elgázosító kazánok esetén mindig maximális mennyiségű fűtőanyagot adagolj!

A legjobb égéshez elegendő levegő kell, ezért érdemes felülről meggyújtani a fát.

Rakd alulra a nagyobb hasábokat, hagyj közöttük helyet, majd felülre tegyél aprófát, és azt gyújtsd meg.

Forrás: Levegő Munkacsoport facebook oldala

További részletek: http://futsokosankampany.hu/a-helyes-tuzrakas-modja#tartalom

  1. Rendszeresen tisztíttasd a kazánt, a füstjáratokat és a kéményt!

Használat közben szennyeződések rakódnak le, amelyek:

  • Rontják a hatásfokot
  • Kéménytüzet okozhatnak
  • Visszanyomják a füstöt a helyiségbe
  • Szén-monoxid-mérgezést idézhetnek elő – ez színtelen, szagtalan, és CO-érzékelő nélkül észrevétlen, de halálos lehet

 Rendszeres tisztítás és ellenőrzés életet menthet!

  1. Használj modern kazánt és kályhát!

Ehhez további tippeket találsz a MACSOI és a Fűts okosan! kampány oldalán. 

  1. A kazántérből kiáramló, kéménybe érkező füst hőmérsékletét szabályozd be 100 és 250 oC közé!

A helyes levegőadagolás kulcs a hatékony fűtéshez:

  • Túl sok levegő → heves égés, hőveszteség a kéményen át
  • Túl kevés levegő → gyenge égés, több kátrány, több légszennyezés

 Az optimális beállítás nemcsak kevesebb tűzifát igényel, hanem növeli a berendezés élettartamát is.  Szükség esetén kérj segítséget szakembertől!

  1. Ne ereszd ki a meleget az ablakon – ne fűtsd túl a lakást és csak ott fűts, ahol szükséged van rá!

Ha csökkentjük az épület vagy lakás átlaghőmérsékletét 1 fokkal, azzal akár 6-8 %-os energiafogyasztás csökkentést érhetünk el. 

Télen a nappaliban és a gyerekszobában 20-22 °C, míg a hálószobában 18-20 °C ajánlott.

 Ha nem vagy otthon, csökkentsd a termosztátot 2–3 °C-kal
→ így akár 7–15 % energiát is megtakaríthatsz!

  1. A tiszta levegő otthon kezdődik – figyelj rá, mi kerül a kéménybe!